نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
آئین اختتامیه چهل و دومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر پس از سپری شدن ۱۰ روز، با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، هاشمی قائم مقام وزیر ارشاد، محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی، مجتبی امینی دبیر جشنواره، هنرمندانی همچون ابوالقاسم طالبی، احمد نجفی، هوشنگ توکلی، جهانگیر الماسی و زینب سلیمانی فرزند سردار شهید حاج قاسم سلیمانی امروز ۲۲ بهمن ماه با ۳۰ دقیقه تاخیر در سالن همایش های برج میلاد برگزار شد.
اجرای این مراسم بر عهده محمدرضا شهیدیفر است.
در ابتدای این مراسم کلیپی با استفاده از هوش مصنوعی از فیلم های شرکت کننده در ادوار مختلف جشنواره فیلم فجر پخش شد.
در ادامه محمدرضا شهیدیفر مجری این مراسم با ایراد سخنانی ضمن خوش آمد گویی به حضار، فرارسیدن ماه مبارک شعبان را تبریک گفت.
سپس تصاویری از روزهای انقلاب مردم ایران در سال ۱۳۵۷ به نمایش درآمد.
در ادامه مجتبی امینی دبیر چهل و دمین جشنواره بین المللی فیلم فجر ضمن تبریک فرارسیدن سالروز پیروزی انقلاب اسلامی گفت: در آغاز سخنانم یاد و خاطره شهدای حادثه تروریستی کرمان و شهدای مظلوم غزه را گرامی میدارم.
وی افزود: به پایان ده روز خاطره انگیز و پر شور رسیدیم و پرونده چهل و دومین جشنواره فیلم فجر بسته شد. پیش از آغاز مراسم اختتامیه، از مسیری سخن میگویم که در کنار شما طی کردیم. در بخش ملی، در رقابتی نفسگیر و پر تب و تاب، ۳۳ فیلم اکران شد. با حضور سینماگران و نمایندگان رسانهها، نشست های نقد و بررسی پرچالشی داشتیم و بازار انتقاد و گاه گلایه، گرم بود.
امینی تصریح کرد: در بخش نگاه نو، که یکی از جذابترین بخشهای هر دوره و محل ظهور و بروز سینماگران جوان است، آثاری روی پرده رفت که امیدوارکننده و نویدبخش حضور نسل جوان است. توجه به بخش نگاه نو در این دوره، به دلیل افزایش تولید فیلمهای اول بود، آثاری که همه آنها بخت حضور در جشنواره را نداشتند، اما سعی کردیم در حد توان، زمینه دیده شدنشان در مهمترین رویداد سینمایی ایران را فراهم کنیم.
دبیر چهل و دومین جشنواره فیلم فجر تصریح کرد: مفتخرم که جشنواره امسال، تصویری از قهرمانان ملیمان، شهیدان بزرگوار، احمد کاظمی، علی اکبر شیرودی و مهدی زین الدین به یادگار گذاشت و خاطرات سالهای حماسه را زنده کرد. هر روز ِجشنواره چهل و دوم را به یاد هنرمندانِ عزیزِ از دست رفته، نامگذاری کردیم و به بزرگانی ادای احترام کردیم که نامشان با تاریخ سینمای انقلاب اسلامی گره خورده است.
وی ادامه داد: گمان میکنم در زمینه تولید محتوا و توجه به مضامین ملی و استراتژیک و تمرکز بر سینمای پرمخاطب، در جشنواره امسال به تعادل رسیدهایم و میتوانیم این تنوع و تکثر و گوناگونی را امتیازی بزرگ برای جشنواره بدانیم. برگزاری اکران های پرشور در استان ها و سالن های مملو از جمعیت این چشم انداز را مقابل دیدگانمان جان بخشید، که اکران سال پیش رو، گرم و پررونق باشد.
امینی افزود: در بخش بین الملل این دوره، حضور مهمانان، فیلمسازان، اساتید و داوران محترم به بهتر برگزار شدن این بخش انجامید. علاوه بر نمایش فیلم و برگزاری بازار، نشست های تخصصی با حضور این دوستان، بر پا شد و مورد توجه قرار گرفت. در کنار این عزیزان، دوستانی از هیاتهای بلند پایه سیاسی در ایام جشنواره در کنارمان بودند و به ایده گسترش روابط بینالمللی در سینمای ایران، جامعه عمل پوشاندند. این تعامل و برنامههای مشترک برای آینده سینمای منطقه را مغتنم می دانیم و برای تحقق آن می کوشیم.
وی خاطر نشان کرد: چهل و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر، با همراهی گروهی بزرگ از فعالان حوزه های مختلف فرهنگی، مدیریتی و رسانهای، به پایان راه خود رسید. خاطرات باشکوه این دوره جشنواره، تجربهای گرانقدر برای همه ما و سینمای ایران است. از همراهان جشنواره در هیات های انتخاب و داوری که مسئولیتی دشوار را بر عهده گرفتند و خستگی ناپذیر و حرفهای و منصفانه فیلم دیدند تشکر میکنم، از داوران محترم بخش بین الملل و همچنین از دوستانم در ستاد برگزاری این رویداد که ماهها برای بهتر برگزار شدن جشنواره تلاش کردند، سپاسگزارم. برای خانواده محترم سینمای ایران که در این ده روز، کنار ما بودند، آرزوی سعادت و سربلندی دارم.
برگزیدگان جشنواره در بخش های مختلف به شرح ذیل است:
مسابقه بینالملل (بخش بینالادیان)
بخش بهترین فیلم
سیمرغ بلورین این بخش به داریوش یاری برای کارگردانی فیلم «شور عاشقی» و دیپلم افتخار به محمود کلاری برای کارگردانی فیلم «تابستان همان سال» تعلق گرفت.
سپس کلیپی از جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم بیگناه غزه و حمایت های هنرمندان جهان از مردم فلسطین و محکوم کردن جنایات این رژیم صهیونیستی پخش شد.
بخش مقاومت
سیمرغ بلورین این بخش به فیلم «قلب رقه» به خیرالله تقیانیپور اهدا شد. همچنین هیات داوران ضمن تقدیر از فیلم های «آسمان غرب» و «مجنون»، دیپلم افتخار این بخش را به فیلم «پرواز ۱۷۵» به کارگردانی محمدرضا حقیقت تقدیم کرد.
بخش جلوهگاه شرق
سیمرغ بلورین بهترین دستاورد هنری تاستینا جمیل برای فیلم «فاطیما» و سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه به نسیم باستانی برای فیلم «ظاهر» تقدیم شد.
همچنین سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی به محمد عسگری برای فیلم «آسمان غرب» تعلق گرفت.
سیمرغ بلورین بخش جایزه ویژه هیات داوران نیز به آسخات کوچینچیر کوف برای فیلم «باورینا سالو» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین فیلم هم به ذوالجارگل پوروداش برای فیلم «رویای خواب زمستانی» رسید.
بخش سینمای سعادت
سیمرغ بلورین بهترین دستاور هنری به آنجلوس رالیس برای فیلم «آفرین در عصر سیلاب» تعلق گرفت. همچنین سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه به الساندرو باردانی برای فیلمنامه «بهترین قرن زندگی من» رسید.
سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی نیز به آلخاندرو روخاس و خوآن واسکوئز برای فیلم «در بدو ورود» اهدا شد و جایزه ویژه هیات داوران به فیلم «تابستان همان سال» به کارگردانی محمود کلاری رسید.
سیمرغ بهترین بلورین بهترین فیلم به «درسهای بلاگا» به کارگردانی استفان کوماندراف تقدیم شد.
در ادامه محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی همراه با دو دختر خود روی سن حاضر شد و چادر دخترانش را بوسید.
سپس خزاعی اظهار داشت: سال جدید سینمای ایران را به همه شما عزیزان تبریک میگویم. سلام و درود دارم خدمت شما عزیزان حاضر ارجمند. سال گذشته لحظات تلخ و شیرینی برای سینمای ایران رقم خورد؛ تلخ به معنای درگذشت سینماگران بزرگ ایران مثل آقای مهرجویی، خانم پروانه معصومی، آقای آتیلا پسیانی و خاطرات تلخ دیگری مانند بحث معیشت و اقتصاد و امنیت شغلی سینماگران که در جلسات مکرر مسایل خود را مطرح کردند. ما همراه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سعی کردیم این مشکلات را برطرف کنیم البته که این مسایل ادامه دارد و سعی داریم که همه آنها را در جلسات متعدد همراه وزیر محترم ارشاد برطرف کنیم.
وی ادامه داد: در دوران کرونا و پساکرونا و اغتشاشاتی که شکل گرفته بود که سینمای ایران در آستانه تعطیلی قرار گرفت و با تنفس مصنوعی ادامه حیات داد. خوشبختانه در حال حاضر جان گرفته است و امروز شرایط مطلوبی دارد. مخاطبانی که از سینما قهر کرده بودند، فیلم های سینمای امسال را دیدند. احیای سینمای ایران با فروش خوبی رقم خورد و برخی از دوستان نقد میکنند که چرا جای برخی از آثار خالی بود و من میگویم اگر سینما را یک خانواده در نظر بگیریم که پدر آن کرایه خانه را پرداخت نکرده باشد و مادرش بیمار باشد، شما در چنین خانوادهای چکار میکنید؟ آیا در چنین شرایطی برای بچههای خانواده شاهنامه میخوانید؟
رییس سازمان سینمایی تاکید کرد: برای دوستانی که نقد میکنند چرا برخی فیلم ها حضور ندارند، باید بگویم که ما باید ابتدا اقتصاد سینما را درست میکردیم و در برنامه های آتی به مسایل دیگر بپردازیم.
خزاعی یادآور شد: در ۴۰ سال گذشته، ۵۷۰ سالن سینما ساخته که به همت دولت ۲۵۰ سالن به آن اضافه شده است. تمام تلاش ما این است که تا پایان دولت سالنهای سینما را به ۱۰۰۰ سالن برسانیم که جهش خوبی در سینما است.
وی ادامه داد: علی رغم اینکه برخی فکر میکنند تولیدات سینمای ایران خوابیده است بالغ بر ۴۳۰۰ مستند کوتاه، تله فیلم، فیلم و غیره در سینمای ایران تولید شده است. همچنین سیاه نمایی از سینمای ایران رخت بربسته است اما این به معنای این نیست که ژانرهای مختلف در سینما تقویت نشود، ما به آثار مختلف نیاز داریم. سینما باید خوبیها، زشتیها و پلیدیها را بییند و امیدوارم شاهد آثار خوبی در سینما باشیم؛ آثاری با رعایت اصول ما و مسائل شرعی. من شعاری مطرح کردم که سازمان سینمایی بر اساس آن پیش می رود و از ما نخواهید که آن را نقض کنیم.
رییس سازمان سینمایی بیان کرد: آخرین نکته اگر بخواهیم همدلی در سینمای ایران برجا باشد، باید از دو قطبی بودن در سینما جلوگیری کنیم. درست است که منافع برخی در دو قطبی بودن سینما است اما ما باید تلاش کنیم که این اتفاق نیفتد. بحث دامن زدن به دو قطبی بودن در رسانهها مطرح بود در حالی که باید بخش خصوصی با همکاری بخش دولتی از سینمای ایران حمایت کند.
وی درباره حضور سازمانها و ارگانها در جشنواره فجر ۴۲ مطرح کرد: این بحث به امروز سینمای ایران برنمیگردد. بزرگان زیادی در همین سینمای ایران کار خود را با حمایت نهادها ادامه دادند و امروز چه شده که حضور نهادها را نقد میکنند؟ صادقانه از بخش خصوصی، حوزه هنری، سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران، صدا و سیما و بنیاد سینمایی فارابی و دیگر نهادها تشکر میکنم.
خزاعی گفت: ما باید برای اعتلای سینمای قدرتمند، تولید آثار، تصویرسازی درست و پیشرفت کشورمان و همچنین تقویت جامعه و خانواده و امید به آینده همصدا باشیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در حوزه بینالملل نیز اتفاقی که در غزه میافتد، بیسابقه است و در ۱۰۰ سال اخیر همچین اتفاقی نداشتیم چرا که بالغ بر ده هزار کودک و خردسال در جنگ نابرابرانه کشته شدند. روز به روز جریان مقاومت ریشهدارتر خواهد شد و هر خردسالی که به شهادت میرسد، کودکان دیگر وارد میدان میشوند. امروز باید سینمای ایران و ۷۰ کشوری که در جشنواره حضور داشتند، برای غزه تصویرسازی کنند و مقاومت مردم فلسطین و غزه را به رخ بکشند. خواهش میکنم مردم فلسطین و غزه را یک دقیقه بی وقفه تشویق کنید.
ادامه دو قطعه موسیقی با صدای محمد معتمدی اجرا شد.
بر اساس این گزارش؛ کلیپی از هنرمندانی که در ایام جشنواره گرامی داشته شد، به نمایش درآمد.
در ادامه برگزیدگان بخش مسابقه ملی چهل و دومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر به شرح زیر معرفی شدند.
در بخش جایزه نگاه ملی به یاد سردار شهید حاج قاسم سلیمانی؛ سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه ملی به «آسمان غرب» به کارگردانی محمد عسگری اهدا شد.
جایزه هنری گوهرشاد (جایزه ویژه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی)
دیپلم افتخار این بخش به انسیه شاه حسینی برای فیلم «دست ناپیدا» اهدا شد همچنین سیمرغ بلورین جایزه هنری گوهر شاد به حبیب الله والینژاد برای با تصویر پزشک زن در فیلم «احمد» تعلق گرفت.
در ادامه وزیر ارشاد ضمن تبریک به مناسبت فرارسیدن ماه شعبان، گفت: آغاز چهل و ششمین بهار انقلاب اسلامی را تبریک میگویم.
محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد در ادامه این مراسم بیان کرد: حلول ماه شعبان را به شما عزیزان تبریک عرض میکنم. انشالله از وزش رحمت الهی در این ماه مستفیض شویم. آغاز چهلوششمین بهار انقلاب اسلامی ایران را تبریک میگویم. انقلاب ما یکانقلاب فرهنگی است و از نشانههای فرهنگی بودن این انقلاب این است که قله رویدادهای فرهنگی و هنری ما به نام فجر انقلابنامگذاری شده است و همه برنامههای مهم فرهنگی هنری در این ایام برگزار میشود.
وی افزود: این افتخار مهم برای اصحاب فرهنگ و هنر این مرزوبوم ثبت و ضبط شده است که در چنین روزهای باشکوهی ملت ایراناستقلال، آزادی، عدالت و آرمانهای خودش را در قامت انقلاب به پیروزی رساند.
اسماعیلی خاطرنشان کرد: من باید برای اتفاق بزرگی که امسال شاهدش بودیم، تشکر کنم. خانواده فرهنگ و هنر پُررونق ترین دوره خودرا تجربه کرد. از ابتدای سال تا به امروز هیچ روزی در سال بر اصحاب فرهنگ و هنر سپری نشد مگر اینکه یک رویداد باشکوه را تجربهکردند.
وزیر ارشاد افزود: امروز جشن فرهنگ و هنر در کشور عزیز ما است. سینمای ایران همپای همه عرصههای فرهنگی _ هنری این روزهایباشکوه را تجربه میکند. امسال بیش از هزار و ۱۰۰ میلیارد فروش و نزدیک به ۲۷ میلیون تماشاگر و ساخت نزدیک به ۱۳ سالن سینماداشتیم که این ها بخشی از کارنامه پُرافتخار سینماست.
وی بیان کرد: جشنواره فجر امسال از جشنوارههای قبل به آرمانهای بزرگ مردم ایران نزدیکتر بود. حضور پُرشور پیشکسوتان،فیلماولیها و… روزها و شبهای باشکوهی را برای جامعه ایرانی رقم زد. جشنواره فیلم فجر امسال در همه استانها برگزار شد ومفاخر بزرگ ایران مورد تجلیل قرار گرفتند. موضوعاتی مانند ملی شدن صنعت نفت، حادثه و جنبش بزرگ ۱۵ خرداد، اتفاق باشکوهکاروان اسرای کربلا، تصویر پزشکان دفاع مقدس، تصویر مفاخر بزرگ فرهنگی و… در فیلمهای امسال دیده میشد.
اسماعیلی خاطرنشان کرد: جا دارد در اینجا از هیات انتخاب و هیات داوری و همه تهیهکنندگان، نهادها، شخصیتها، شهرداری تهران، صداوسیما و… تشکر کنم.
وی در پایان گفت: خبر مهمی که امسال با پشتیانی رییس جمهور و معاون اول تقدیم کردیم، ساخت بزرگترین مجموعه فرهنگی هنریبرای خانه جشنوارههای فجر انقلاب اسلامی بود. ساخت این کار بزرگ در گذر فرهنگی تهران آغاز خواهد شد. امیدواریم که تا جشنپنجاهمین سالگرد انقلاب این مجموعه را تقدیم هنرمندان کنیم. همچنین انشاالله فضای همدلی، همگرایی، امید، اخلاق و معنویت درسینمای ایران اسلامی برپا باشد.
در ادامه کلیپی از فیلمهای ماندگار سینمای ایران در ۴۰ سال گذشته در سالن پخش شد.
برگزیدگان بخش نگاه نو
سیمرغ بلورین جایزه ویژه هیات داوران به قربانعلی طاهرفر برای فیلم «آپاراتچی» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین کارگردان فیلم اول به جواد عزتی برای فیلم «تمساح خونی» تعلق گرفت.
جواد عزتی پس از دریافت سیمرغ گفت: این جایزه را ترجیح می دهم در سمت بازیگری بگیرم. در سال های پایانی عمر پدرم بهترین نقش آفرینی ها را کردم تا سیمرغ بگیرم و او شاهد دریافتش باشد که این اتفاق نیافتاد.
سیمرغ بلورین بهترین فیلم اول سینمایی به عطا پناهی برای فیلم «پرویز خان» رسید.
در این بخش از مراسم برگزیدگان مسابقه سینمای ایران (سودای سیمرغ) به شرح ذیل اعلام شدند:
سیمرغ بلورین بهترین دستاورد هنری به رضا کشاورز برای فیلم «باغ کیانوش» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین جلوههای بصری به محمد برادران برای فیلم «احمد» تعلق گرفت.
اهدای سیمرغ بلورین جلوه های ویژه میدانی به حمید رسولیان برای فیلم «دست ناپیدا».
رسولیان این جایزه را به سردار شهید طهرانی مقدم پدر موشکی ایران تقدیم کرد.
سیمرغ بلورین بهترین چهره پردازی به مرتضی کهزادی برای فیلم «احمد» تقدیم شد.
سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه به کامیاب امین عشایری برای فیلم «تابستان همان سال» رسید.
سیمرغ بلورین بهترین طراحی لباس به مهنوش بیانی برای فیلم «تابستان همان سال» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین صدابرداری تعلق گرفت به امیر عاشق حسینی برای فیلم «قلب رقه».
سیمرغ بلورین بهترین صداگذاری به بهمن اردلان برای فیلم «آسمان غرب» اهدا شد.
اسیمرغ بلورین بهترین موسیقی متن به مجید انتظامی برای فیلم «مجنون» رسید.
سیمرغ بلورین بهترین تدوین به حسن حسندوست برای فیلم «پرویز خان» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری به کوهیار کلاری برای فیلم «تابستان همان سال» تعلق گرفت.
اهدای دیپلم افتخار بهترین فیلم پویانمایی محمدمهدی مشهوری برای تهیه کنندگی فیلم «ببعی قهرمان».
دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه به علی ثقفی برای فیلمنامه «پرویزخان» رسید.
سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل مرد به بهزاد خلج برای فیلم «مجنون» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن به شبنم قربانی برای فیلم «مجنون» و دیپلم افتخار بهترین نقش مکمل زن مهرو نونهالی برای فیلم «تابستان همان سال» تعلق گرفت.
هیات داوران ضمن تقدیر از سعید پورصمیمی، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اصلی مرد را به ارسطو خوش رزم برای فیلم «صبح اعدام» رسید.
خوش رزم این جایزه را به روح پدر جواد عزتی تقدیم کرد.
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اصلی زن به مارال بنی آدم برای فیلم «پروین» تعلق گرفت.
بنی آدم پس از دریافت سیمرغ گفت: همیشه دختر امروز مادر فرداست، این سیمرغ تقدیم به تمام زنان تاثیر گذار و مادران سرزمینم.
دیپلم افتخار بازیگر نقش اول زن به ساره رشیدی برای فیلم «آبی روشن» رسید.
سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی به بهروز افخمی برای فیلم «صبح اعدام» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین فیلم به عباس نادران برای فیلم «مجنون» تعلق گرفت.
جایزه آرمان از طرف شهرداری تهران اهدا می شود به فیلم «باغ کیانوش».