تلاش ناکام تلویزیون در ویژه برنامه‌های یلدایی

نکته‌هایی درباره حواشی و متن برنامه‌های سرگرم‌کننده‌ای که به مناسبت شب یلدا روی آنتن رفتند.

امسال نیز در شب یلدا، طبق روال معمول تلویزیون ویژه برنامه‌های مختلفی از شبکه‌های گوناگون روی آنتن رفتند و بخش اصلی همه این برنامه‌ها گفت‌وگو با چهره‌های مشهور مانند هنرمندان و ورزشکاران بود. گفت‌وگو درباره شب چله، خاطرات افراد از این شب، حافظ‌خوانی، اجرای موسیقی و همچنین استندآپ کمدی نیز بخش‌های مشترک این ویژه برنامه‌ها بودند. تلویزیون امسال در مقایسه با سال گذشته، چالش‌های کمتری برای تولید ویژه برنامه‌های یلدایی داشت، اما در نهایت شاهد اتفاق ویژه‌ای نبودیم. مجریان برنامه‌های روتین تلویزیون و بازیگران سریال‌ها به عنوان مجری و مهمان در ویژه برنامه‌ها حاضر شدند. بعضی حواشی نیز باعث شد بریده‌هایی از این برنامه‌ها در فضای مجازی دیده شود و واکنش‌هایی را برانگیزد. در ادامه مطلب، نکاتی را درباره حاشیه و متن برنامه‌ها می‌خوانید.

جای خالی مجریان برند

امسال هم جای مجریان برند در ویژه برنامه‌ها خالی بود. پدرام کریمی اجرای «ایران دوست داشتنی» را در شبکه یک برعهده داشت، مجریان برنامه صبحگاهی «صبحانه ایرانی» مانند المیرا شریفی‌مقدم، وحید رونقی و مجید یحیایی ویژه برنامه «یلدای ایرانی» را در شبکه2 اجرا کردند. ایمان قیاسی مجری اصلی ویژه برنامه «یلدا» در شبکه3 بود و یوسف تیموری نیز در کنار او حضور داشت. این دو مجری نوروز امسال مسابقه «قهرمان» را اجرا کرده بودند و شاهد ترکیب موفقی نبودیم. عبدا… روا نیز با ویژه برنامه «بگو بخند 2» در شبکه نسیم دیده شد. این چهره‌ها به صورت معمول با برنامه‌های روتین یا برنامه‌های مناسبتی در تلویزیون حضور دارند، بنابراین اجرای ویژه برنامه شب یلدا توسط آن‌ها، اتفاق ویژه و تازه‌ای نیست.

میزبانی از چهره‌های تلویزیونی

معمولا در مناسبت‌های مهم مانند نوروز و شب چله، برنامه‌های مختلف برای دعوت از چهره‌های خاص و محبوب با یکدیگر رقابت می‌کنند، بنابراین برگ برنده اصلی ویژه برنامه‌های گفت‌وگومحور، مهمانان آن‌ها هستند. طی سال‌های اخیر، تلویزیون برای دعوت از چهره‌ها با چالش‌هایی مواجه بوده است. از یک طرف، محدودیت‌هایی برای دعوت از بعضی چهره‌های مشهور وجود دارد و از طرفی بعضی هنرمندان دعوت برنامه‌های تلویزیونی را نمی‌پذیرند، بنابراین مهمانان برنامه‌ها محدود می‌شوند به بازیگران سریال‌های تلویزیونی و چهره‌هایی که معمولا به مناسبت‌های مختلف در برنامه‌ها دیده می‌شوند. امسال نیز ویژه برنامه‌ها سراغ چنین چهره‌هایی رفتند. محیا دهقانی و کاوه خداشناس به عنوان بازیگران سریال «مستوران 2» و فریبا متخصص بازیگر پرکار تلویزیون در شبکه یک حاضر شدند. مهران غفوریان، حسین رفیعی، علیرضا استادی، علیرضا بیرانوند و خداداد عزیزی نیز از مهمانان ویژه برنامه «یلدای ایرانی» شبکه2 بودند. بهنام تشکر، علیرام نورایی، لاله اسکندری، کامران تفتی، حمید گودرزی، محمدرضا هدایتی، سروش جمشیدی، شهرام قائدی، بهمن هاشمی، بیژن بنفشه‌خواه و جواد خیابانی نیز از دیگر چهره‌های تلویزیونی هستند که به برنامه «یلدا» در شبکه3 دعوت شده بودند. شبکه نسیم هم در «بگو بخند 2» میزبان عوامل این مسابقه مانند علیرضا خمسه، شهرام شکیبا، شهاب عباسی و همچنین چهره‌هایی مثل پژمان بازغی، رضا شفیعی‌جم، قدرت‌ا… ایزدی و فیروز کریمی بود.

استفاده از سوژه‌های فضای مجازی

یکی از حواشی ویژه برنامه‌های یلدایی، استفاده از سوژه‌های فضای مجازی و اینستاگرام بود. امیرمحمد میرزایی نوجوانی که مدتی است با جمله «واقعیه یا کیکه» در ویدئوهایش، به شهرت رسیده و جمله معروف او سوژه کاربران فضای مجازی شده، به همراه والدینش در برنامه «یلدا» حضور پیدا کرد. ایمان قیاسی درباره فعالیت این نوجوان در فضای مجازی و تعداد دنبال‌کنندگانش گفت‌وگو کرد. از طرفی در گفت‌وگو با پدر و مادر این نوجوان به جنبه‌های آموزنده این موضوع نیز پرداخت و حتی او را نصیحت کرد! علاوه بر گفت‌وگو با این نوجوان، ویدئوی مشهور «واقعیه یا کیکه» هم در برنامه شبیه‌سازی شد! در بخش دیگری از برنامه نیز ایمان قیاسی و یوسف تیموری به همراه مهمانان، با ریتم ویدئوی پربازدید صادق بوقی، شروع به دست زدن کردند و صدای این ویدئو در استودیو پخش شد. احتمالا تلویزیون برای نزدیک شدن به مخاطبان و ایجاد جذابیت، سراغ سوژه‌های سرگرم‌کننده فضای مجازی رفته است، اما به وجود آمدن نوعی دوگانگی و تضاد برای مخاطب، باعث شد ایده ویژه برنامه «یلدا» مورد استقبال قرار نگیرد. مخاطبان و کاربران فضای مجازی با تاکید بر فیلتر بودن اینستاگرام، به استفاده از سوژه‌های این شبکه اجتماعی در تلویزیون انتقاد کردند.

استقبال نه چندان ویژه از شب یلدا

هرچند که تلویزیون تلاش کرد به واسطه تولید ویژه برنامه‌های مختلف، مخاطبان را در شب چله سرگرم کند، اما این تلاش در نهایت به اتفاق ویژه یا متفاوتی ختم نشد. علاوه بر تولید برنامه‌های متعدد، بعضی از ویژه برنامه‌ها زودتر به استقبال شب یلدا رفتند. شبکه یک ویژه برنامه «ایران دوست داشتنی» را طی دو شب روی آنتن برد، شبکه3 نیز سریال شبانه خود «رحیل» را متوقف کرد و از سه‌شنبه 28 آذر با «یلدا» به پیشواز شب چله رفت. در شرایطی که برنامه‌ها فاقد ایده‌های نو یا اتفاقات جذاب هستند، چه لزومی دارد که دو یا سه قسمت ویژه برنامه تولید شود؟

سریال مهمانان تکراری

حضور تکراری بعضی چهره‌ها در دو یا چند ویژه برنامه، اتفاق جدیدی نیست. معمولا هر سال در ویژه برنامه‌های نوروزی و یلدایی شاهد حضور مهمانان تکراری هستیم و هماهنگی لازم میان ویژه برنامه‌ها اتفاق نمی‌افتد. یلدای امسال، خداداد عزیزی به عنوان مهمان در «یلدای ایرانی» و «یلدا» حاضر شد، فیروز کریمی در «یلدا» و «بگو بخند 2» دیده شد، قدرت‌ا… ایزدی به «ایران دوست داشتنی» و «بگو بخند 2» رفت و شهاب عباسی نیز مهمان «مدار بسته» و «بگو بخند 2» بود.

بازگشت «جناب خان» در غیاب «خندوانه»

اتفاق ویژه در شبکه نسیم، بازگشت «جناب خان» به تلویزیون بود. این شخصیت محبوب پس از پایان «خندوانه»، این بار مهمان تلفنی برنامه «نسیمیشو» بود. «جناب خان» با همان شوخی‌های بامزه همیشگی خود، حضور شیرینی در این برنامه داشت. او در بخشی از این تماس تلفنی، شوخی بجا و کنایه‌آمیزی با ماجرای فساد چای دبش داشت. این کاراکتر همچنین اعلام کرد که برای حضور در برنامه‌ای به نام «جام آرزوها» به قطر سفر کرده است. این برنامه به مناسبت رقابت‌های جام ملت‌های آسیا روی آنتن می‌رود. باید دید در غیبت «خندوانه»، حضور «جناب خان» در «جام آرزوها» چه اتفاقی را برای این شخصیت دوست‌داشتنی رقم می‌زند.